Strategii de investitii pasive - ETF BET Patria-Tradeville & ETF Energie Patria-Tradeville

publicat in 23/07/2024 13:25

Companii discutate:

1 aprecieri nete


Putem imparti investitiile financiare, la bursa sau in fonduri de investitii, in doua categorii din punct de vedere al administrarii lor: strategii active si pasive.

In cazul fondurilor, strategiile active sunt cele in care administratorul de fond decide, in baza unor analize proprii, in ce actiuni va investi si in ce momente sa cumpere si sa vanda, incercand sa identifice cele mai bune oportunitati.

Strategiile pasive se bazeaza pe potentialul de crestere al bursei pe termen lung, fondul cumparand un cos diversificat de actiuni care este pastrat pe termen lung.

Aceasta strategie o aplicam si noi la fondurile listate ETF BET Patria - Tradeville si ETF Energie Patria - Tradeville care sunt fonduri de indici.

Care din cele doua strategii este mai buna? Exista dezbateri pe aceasta tema, dar istoria tinde sa indice ca strategiile pasive sunt, in general, mai performante decat cele active.

Rezultatul pare contraintuitiv. La prima vedere am considera ca studierea atenta a pietei pentru a identifica cele mai bune oportunitati ar trebui sa fie mai profitabila decat cresterea medie a bursei. Sigur, acest lucru se poate intampla pe anumite perioade si pentru anumite fonduri, dar se pare ca nu in mod constant, pe termen lung.

Am studiat performantele fondurilor deschise romanesti de actiuni disponibile, cu strategii active si pasive, in baza datelor furnizate de AAF. Analiza s-a realizat pe patru perioade: cel mai recent an de zile (mai 2023 - mai 2024, 18 fonduri active si 7 de indici), cei mai recenti trei ani (mai 2021 - mai 2024, 14 fonduri active si 6 de indici), cei mai recenti cinci ani (mai 2019 - mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici) si cei mai recenti zece ani (mai 2014 - mai 2024, 8 fonduri active si 6 de indici).

Rezultatele complete sunt mai jos si prezinta castigurile cumulate pe cele doua categori de fonduri, in fiecare din cele patru perioade; analiza prezinta castigurile medii si mediane ale fondurilor analizate, impreuna cu castigul maxim (al celui mai performant fond).

Reies cateva concluzii interesante. In primul rand, investitia in fondurile de actiuni a generat, in medie, castiguri foarte bune pentru investitori pe toate cele patru perioade analizate. Aceasta arata ca investitia in actiuni, pe termen lung, in orice mod s-ar face aceasta, este o alternativa buna pentru economiile oricui.

In al doilea rand, castigurile fondurilor cu strategii pasive sunt, in general, mai mari decat cele cu strategii active pe toate perioadele analizate (cu o singura exceptie - valoarea mediana calculata pe 10 ani). Interesant, nu?

Iar la final, o ultima concluzie interesanta: fondul nostru ETF BET Patria - Tradeville a fost cel mai performant fond deschis de actiuni din Romania pe toate perioadele analizate (randamentul maxim din tabelul de mai jos, pe fiecare din cele patru perioade, apartine acestui fond). Mai multe detalii despre cum puteti investi in acest ETF aici.



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
123 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

Investeste Virtual, Castiga Real

Termenul zilei
Informatii confidentiale

Informatii confidentiale – Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a caror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale tranzactiilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale societatilor comerciale asociate ori ale celor in care emitentul detine o pozitie majoritara.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 06/09/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9728 RON +0.03 %
1 USD 4.476 RON -0.09 %
1 GBP 5.8944 RON -0.03 %
1 CHF 5.3165 RON +0.45 %
1 CAD 3.3163 RON +0.00 %
1 AUD 3.0155 RON +0.13 %
1 NOK 0.4218 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1480
Activi azi 1
Membri online 0