Lăptăria cu Caimac se uită cum să-şi mărească exporturile, inclusiv spre China.

publicat in 25/07/2024 17:52

Companii discutate: MILK

1 aprecieri nete


Adrian Cocan, cofondator al bran­du­lui Lăptăria cu Caimac, unul dintre cele mai dinamice branduri româneşti de lactate, spu­ne că anul tre­cut compania a realizat sub 1% din cifra de afaceri la export, în special pe piaţa din Uniunea Europeană, însă se uită la creşterea livrărilor peste hotare mai ales în contextul în care piaţa chinezească s-a deschis producăto­rilor români de lactate.

„China este o piaţă foarte interesantă prin dimensiune. Dimensiunea mare înseam­nă şi că segmentul premium este suficient de mare pentru a atrage multe mărci europene.

Pentru noi este un exerciţiu de explorare, încercăm să aflăm dacă este posibil un lanţ logistic pentru brânzeturi fine maturate“, a explicat A­dri­an Cocan, care adaugă că spre China sunt două varian­te de transport, ae­rian şi maritim. „Pentru a expedia brânzeturi maturate într-un container cu frig, maritim, brânze­tu­rile trebuie să aibă minimum un an de matu­rare pentru că o dată ajunsă la destinaţie brân­za să aibă suficient termen de valabili­ta­te pentru magazine. Avem un astfel de produs, o branză maturată foarte apre­ciată însă vândută în România doar sezo­nier“, a punctat antreprenorul.

Adrian Cocan spune că analizează dacă este posibil să exporte pe cale aeriană, mai ales că România nu are tradiţie în logistica aeriană. „Am avut dificultăţi în a trimite un palet cu marfă cu avionul în Orientul Mijlo­ciu. Explorăm posibilităţile şi costurile. Pro­ba­bil că pe viitor va fi posibil şi profitabil, Grecia exportă cu succes produse lactate în Asia“.

MILK (AGROSERV MARIUTA S.A.), compania care pro­du­ce brandul Lăptăria cu Caimac, a raportat o cifră de afaceri de aproape 80 de milioane de lei în 2023, mai mare cu 10% faţă de anul 2022. „Anul trecut am realizat sub 1% din cifra de afaceri din export, pieţele UE fiind destinaţia predilectă. Vizăm vestul Europei şi Orientul Mijlociu (pentru extinderea li­vrărilor - n. red.) dar nu excludem alte pieţe), a menţionat el.

Prezenţa Lăptaria cu Caimac pe pieţele externe este similară cu cea a altor branduri româneşti din sector.

Cu excepţia multinaţionale şi a câtorva afaceri româneşti care mizează pe comunităţile de români din alte ţări europene, majoritatea producătorilor locali nu sunt prezenţI la export. De altfel, o analiză recentă a ZF arată că mai puţin de 200 de fabrici de lactate au autorizaţie pentru schimb intracomunitar, conform ultimelor date ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), adică sub jumătate din numărul total de firme înregistrate la Registrul Comerţului în domeniul fabricarea produselor lactate şi brânzeturilor. Iar acest lucru se vede în nivelul exporturilor care a fost anul trecut de doar 217 mil. euro, conform datelor de la INS.

Lăptăria cu Caimac are în portofoliu lapte, iaurt, unt, smântână, caşcaval, brânzeturi maturate etc. Lăptaria cu Caimac activează pe segmentul premium.

La final de 2023, brandul Lăptăria cu Caimac era prezent în peste 1.250 de magazine ale marilor reţele şi 250 de magazine din categoria magazinelor independente, conform ultimul raport anual al companiei de pe Bursa de Valori Bucureşt. Pentru 2024, Agroserv Măriuţa, care are un sistem integrat de producţie format dintr-o fermă vegetală, fermă de creştere a vacilor şi o fabrică de procesare a lactatelor, estimează o cifră de afaceri de 89,5 milioane de lei, arată acelaşi raport.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.07.2024



Investitor (staff) din Cluj Napca , Cluj

"presedinte / director general invest club"

(45 urmăritori)


Ți-a plăcut? Fii social:
Facebook Twitter LinkedIn Whatsapp Email

970x90 - Banner STIRI

Postează un răspuns
109 vizualizări

- din 0

Nu poți posta sau să răspunzi: Trebuie să fii logat înainte de a posta.

XTB - Dreapta SUS

Termenul zilei
Informatii confidentiale

Informatii confidentiale – Informatii de orice natura privitoare la un emitent sau la valorile mobiliare emise de acesta, inaccesibile publicului sau care nu au devenit inca publice si a caror divulgare ar putea influenta pretul sau alte aspecte ale tranzactiilor cu valori mobiliare ale emitentului sau ale societatilor comerciale asociate ori ale celor in care emitentul detine o pozitie majoritara.

Vezi toți termenii



ROCA Industry - Dreapta JOS
Cursul BNR pentru data 06/09/2024
Moneda Curs
1 EUR 4.9728 RON +0.03 %
1 USD 4.476 RON -0.09 %
1 GBP 5.8944 RON -0.03 %
1 CHF 5.3165 RON +0.45 %
1 CAD 3.3163 RON +0.00 %
1 AUD 3.0155 RON +0.13 %
1 NOK 0.4218 RON -0.12 %


Statistici site
Total membri 1480
Activi azi 1
Membri online 0